لطفا کپی نکنید و یا حتما منبع مطلب را به این وبسایت ارجاع دهید
جایزه نوبل فیزیولوژی یا پزشکی۲۰۱۵
این جایزه را دانشمندانی از چین، ژاپن و ایرلند به خانه بردند. ویلیام کمپل ایرلندی، ساتوشی اومورا ژاپنی و یویو تو چینی برندگان جایزه نوبل پزشکی سال ۲۰۱۵ شدند که این جایزه به علت کشف داروهایی برای درمان برخی بیماریهای ناشی از آلودگیهای انگلی و مالاریا به این سه نفر اهدا شد.
با بررسی مجلات کشور مشاهده کردم که متاسفانه هیچیک از مجلات به استفاده قابل توجه این دانشمندان از طب سنتی به هیچ عنوان نپرداخته اند و این جای بسی تاسف است. امید آنکه تنگ نظری از جامعه علمی رخت بندد.
آکادمی نوبل پنجم اکتبر اعلام کرد که جایزه نوبل پزشکی به طور مشترک به ویلیام کمپل (سهم از جایزه: ۴/۱)، ساتوشی اومورا (سهم از جایزه: ۴/۱) و یویو تو(سهم از جایزه: ۴/۲) اهدا میشود. ویلیام کمپل ایرلندی ۸۵ ساله به همراه ساتوشی اومورا ژاپنی ۸۰ ساله موفق شدهاند که دارویی را برای درمان بیماری انگلی “انکوسرکیازیس” که با اسمهای “کوری رودخانه” و “بیماری روبلز” نیز شناخته شده، کشف کنند. این بیماری منجر به التهاب مزمن و الفانتیازیس (پا فیلی) می شود.این دارو در درمان برخی دیگر از عفونتهای انگلی نیز موثر است.
بیماری انگلی “کوری رودخانه” از طریق نیش سیاهمگس منتقل شده و با خارش شدید، برجستگیهای زیرپوستی و کوری همراه است. این بیماری دومین عامل کوری ناشی از عفونت است. بر اساس آمار سال ۲۰۱۴ میلادی سازمان بهداشت جهانی، بین ۱۷ تا ۲۵ میلیون نفر به این بیماری مبتلا هستند و اکثر آنها در مناطق مرکزی افریقا زندگی میکنند. کمپل داروی آورمکتین را کشف کرد.
این دو دانشمند نیمی از جایزه ۸ میلیون کرونی (۸۵۰ هزار یورو) نوبل پزشکی را به خود اختصاص دادند. نیم دیگری از جایزه نوبل پزشکی به یویو توو، دانشمند اهل چین، تعلق گرفت. او موفق شده دارویی برای درمان مالاریا کشف کند که مرگ و میر بیماران مبتلا به این بیماری را به میزان قابل توجهی کاهش داده است. یویوتو با استفاده از منابع طب سنتی عصاره گیاه Artemisia annua را تهیه کرد. این عصاره موجب مهار رشد انگلها می شود و از این رو یویوتو آنرا برای درمان مالاریا به کار گرفت و توانست جایزه نوبل را به خود اختصاص دهد.
با وجود کنترل مالاریا، عواقب ناشی از این بیماری همچنان سالانه جان بیش از نیم میلیون نفر را میگیرد. بیشتر قربانیان این بیماری را نوزادان و کودکان در مناطقی از افریقا تشکیل میدهند. کمیته نوبل در بیانیهای اعلام کرد که این دو کشف با نیرومند ساختن نوع بشر برای مقابله با بیماریها، زندگی صدها میلیون انسان را تحت تاثیر قرار داده است. این بیانیه اضافه میکند که نتایج این اقدامات کاهش درد و رنج بیماران و بهبود وضعیت سلامت انسانها است. جایزه نوبل در سال ۱۸۹۵ بر اساس وصیت آلفرد نوبل بنیانگذاری شد. نوبل در دهم دسامبر ۱۸۹۶ در ایتالیا درگذشت و وصیت کرد که ثروتاش برای هزینههای جایزه نوبل صرف شود. در دهه ۱۹۷۰ میلادی بانک مرکزی سوئد جایزه نوبل اقتصاد را پایهگذاری کرد.
گَندِواش یا کینگو یا خاراگوش چینی (با نام دوجملهای Artemisia annua) یک گونه گیاهی از دولپهایهای نو (Eudicots)، از راسته گل مینا (Asterales)، تیره گلستارهایها (Asteraceae)، سرده درمنهها (Artemisia) است. این گیاه یک علف معمولی است که هم اکنون در سراسر دنیا وجود دارد. گیاه کینگو برگهایی شبیه سرخس (کیلکان)، گلهایی به رنگ زرد روشن و بویی شبیه کافور دارد. این گیاه ۲ متر بلندی با شاخههای منشعب و برگهای متناوب که به فاصله ۵/۲ تا ۵ سانتیمتر از هم قرار دارند.
این گیاه توسط علف شناسان چین باستان برای درمان تب استفاده میشد. اما کاربرد آن منسوخ شد تا اینکه با کشف یک کتاب به زبان چینی نوشته شده در ۳۴۰ سال بعد از میلاد تحت عنوان «مرجع داروهای تجویز شده برای درمان فوری» در سال ۱۹۷۰ کشف شد. این دارونامه شامل دستور تهیه چای از برگهای خشک شده بود. در سال ۱۹۷۱ دانشمندان به این نتیجه رسیدند که عصاره این گیاه در نمونههای اولیه آزمایش دارای خاصیت ضد مالاریایی است. (همان دانشمند جاتیزه نوبل امسال را برنده شد.) آرتمیزینین به سرعت جذب میشود و در عرض ۱ تا ۲ ساعت غلظت آن در پلاسما به حداکثر مقدار میرسد. بعد از مصرف آرتمیزینین در طی ۱ تا ۳ ساعت مقدار آن در خون نصف مقدار اولیه موجود در پلاسما میشود. این گیاه خواص ضد سرطانی نیز دارد. گفته میشود که این گیاه توانایی سمیت انتخابی برای سلولهای سرطانی پستان دارد. نتایج جالبی در بیمارانی که مبتلا به لوکمی بودند اما هنوز علایم بیماری ظاهر نشده بود، داشتهاست. روش اثر ترکیبات موثر و فعال این گیاه از طریق واکنش با آهن است.جالب اینجاست که انگل پلاسمودیوم فالسیپاروم به طور وسیعی در گلبولهای قرمز وجود دارد.
بعلاوه سلولهای سرطانی برای رشد و تکثیر سریع خود نیاز به آهن زیادی دارند و چون در گلبولهای قرمز یون آهن زیادی وجود دارد بنابراین سلول سرطانی و انگل پلاسمودیوم به راحتی رشد و تکثیر مییابند.